Jdi na obsah Jdi na menu

Otevřený dopis ministerstvu

Vážený pane ministře,

 

obracíme se na Vás jako zástupci Spolku přátel waldorfské školy v Semilech a rádi bychom Vás požádali o uvážlivost v přijímání celoplošných opatření omezujících provoz škol - jejich uzavření, celodenní nošení roušek atd.

 

Škola naše děti učí nejen novým dovednostem a znalostem, ale, jak se ukázalo jasně na jaře, má nezastupitelnou sociální roli v životech dětí, a to napříč všemi věkovými skupinami. Jakékoliv plošné omezení, či dokonce uzavření, škol by dle našeho názoru napáchalo na dětech větší škody psychické než vědomostní a tyto škody se budou odstraňovat mnohem hůře než dohánění zameškaného učiva. Neopomenutelným negativem toho stavu je také rozevírání vědomostních a sociálních nůžek mezi jednotlivými žáky, školami, regiony, což je problém již nyní a české školství si jeho zhoršování (a to dokonce v masovém měřítku) opravdu nemůže dovolit.

 

Žádáme Vás tedy, aby případná opatření byla v zájmu našich dětí a celé naší společnosti přijímána jen v nezbytně nutných případech, rozsahu a cíleně (ideálně v rozměru třídy či školy), zásadně nemůžeme, v zájmu zdravého vývoje našich dětí, souhlasit s plošným uzavíráním škol (v rozměru okresu, kraje, státu).

 

V této pro Vás jistě komplikované době Vám přejeme pevné zdraví a dostatek vnitřních sil.

 

S pozdravem

 

předsedkyně SPWŠ Dita Šťastná